Dagens skörd - smultron :)

dsc00864 (MMS)

Dagens skörd - smultron :)


Dagens Foto 100607 - 100613


100613
Pricken och husse busar lite med en grillpinne,
märks inte att den där katten är typ 17 år...100612
Jag & Pricken i soffan framför tv'n, här spenderade vi hela lördagen :-)100610
Kommer ni ihåg när jag klippte ner den här i vintras (annars kolla 100331 och 100301),
nu växer den som ogräs igen - tacksam växt det där :-)100609
Kvällspromenad Grebbestad - Krossekärr - Sövall - Grebbestad,
som ni redan sett tidigare här....100608
Vi tittar på Avatar, typ sist av alla, bra film med häftiga effekter blir betyget från oss.100607
Och jag tränar vidare....

32/365 - MönsterMina träskor med mitt favoritmönster - kurbits såklart!!  ;-)

Dagens Foto 100601 - 100606


100606
Jag "firar" nationaldagen med att gå ett varv i trädgården med kameran,
kommer mer bilder en annan dag.100605
Får besök av Martina & busiga Arvid, vi smaskar naturligtvis i oss mjukglass :-)100604
Vi bjuder hit Calles morfar på grillning eftersom mormor fortfarande är på NÄL
(är riktigt nöjd med denna bilden faktiskt)100602
Min nya kameraväska har kommit,
är inte riktigt kompis med den ännu men den ska vara bra...100601
Jag kan inte ta in syrén för jag är allergisk,
men några kvistar utanför ytterdörren kan man ju ha :-)

Dagens Foto 100524 - 100530


100530
Vi hälsar på Calles mormor som ligger på NÄL, köper denna nallen till henne på vägen dit.
(Calles morfar fick en likadan när han låg där i vintras)100529
Kvällsfika med årets första rabarber, som ni ser så är vår planta lite klen ;-)100525
Kör mitt träningsprogram som jag fått av sjukgymnasten i Uddevalla100524
Värmer mig med en kopp te framför datorn

Jag hittade en mycket bra artikel...

Jag har funderat på hur jag ska förklara min värk för andra personer. Ännu svårare har det blivit nu sen jag faktiskt fått en diagnos. En diagnos som jag ännu inte är helt bekväm med, nämligen Fibromyalgi. Men jag får ju hjälp på smärtkliniken i Uddevalla, och jag ska börja söka mer information själv. Jag hittade denna artikeln som jag tycker förklarar det på ett mycket enkelt sätt. Är nog bra om i alla fall ni som känner mig och träffar mig i verkligheten läser. Jag tror inte jag kan förklara det bättre själv...

Hur ligger det till? En enkel förklaring till Fibromyalgi.

Att förstå en komplex störning - för dem som inte har den.

 

Fibromyalgi är ett komplext tillstånd som är svårt att förstå, speciellt om du inte har en medicinsk utbildning. Eftersom den involverar hjärnan och nervsystemet kan fibromyalgin ha en inverkan på i stort sett varje del av kroppen.


Om du försöker förstå detta tillstånd hos någon som du känner kan det vara otroligt förvirrande. När många människor ser en bisarr samling av skiftande symptom som inte visar sig vid medicinska tester så bestämmer de sig för att fibromyalgi måste vara ett psykologiskt problem. Emellertid styrker en mängd vetenskapliga bevis att det är en mycket verklig, fysisk sjukdom.

 

Att gräva sig igenom denna vetenskapliga forskning hjälper dock inte någon av oss. Termer som neurotransmittordysregulation, nociceptorer, cellenzymer och opiatbanor är inte direkt lätta att förstå.

 

Målet med denna artikel är att med enkla ord och utan någon medicinsk jargong hjälpa dig att förstå och relatera till vad som händer i kroppen hos någon med fibromyalgi.

 


ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGISMÄRTA
Föreställ dig att du planerar ett party och förväntar dig omkring 20 gäster. Tre eller fyra vänner har sagt att de ska komma tidigare för att hjälpa dig. Men de dyker inte upp och i stället för 20 gäster får du 100. Du är överhopad.


Detta är vad som händer med smärtarsignalerna hos någon som har fibromyalgi. Cellerna skickar för många smärtmeddelanden (partygäster), upp till fem gånger så många som hos en frisk person. Det kan förvandla ett milt tryck på huden, eller till och med klåda, till smärta.


När smärtsignalerna når fram till hjärnan bearbetas dem av något som kallas serotonin. Personer med fibromyalgi har emellertid inte tillräckligt med serotonin (vännerna som skulle hjälpa dök inte upp) och detta gör att hjärnan blir överbelastad.


Detta är orsaken till varför personer med fibromyalgi har ont i vävnader som inte uppvisar några tecken på skador. Det är inte en inbillad smärta, det är en missförstådd förnimmelse som hjärnan omvandlar till en mycket verklig smärta.


Det finns andra substanser i patientens hjärna som förstärker signaler och ”skruvar upp volymen” på allting. Det kan utöver smärta inkludera ljus, ljud och lukt och detta kan belasta hjärnan. Detta kan leda till förvirring, skräck, ångest och panikattacker.ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGINS UPP- OCH NEDGÅNGAR

De flesta som lider av en kronisk sjukdom är alltid sjuka. Påverkan på kroppen vid sjukdomar som cancer, virussjukdomar eller återfallssjukdomar är ganska konstant. Det är förståeligt att det är förvirrande att se någon med fibromyalgi inte kunna uträtta någonting på måndagen, men vara fullt kapabel att göra det på onsdagen.

 

Se på det så här; allas hormoner fluktuerar och till och med sådant som vikt och blodtryck kan stiga och falla inom loppet av en dag, vecka eller månad. Alla system och substanser i kroppen fungerar på det sättet - de reagerar på olika situationer genom att stiga och falla.

 

Forskning visar definitivt att fibromyalgi har att göra med onormala nivåer av flera hormoner och substanser. Eftersom alla dessa går upp och ner i nivåer så befinner en eller flera sig ibland i normalzonen och ibland inte. Ju fler som befinner sig utanför normalzonen, desto värre mår den fibromyalgidrabbade.

 

 

ATT FÖRSTÅ STRESS OCH FIBROMYALGI

En del tror att fibromyalgipatienter är känslomässigt oförmögna att hantera stress eftersom en stressig situation vanligtvis förvärrar symptomen.

 

Det som är viktigt att förstå är att vi reagerar både emotionellt OCH fysiskt på stress. En fysisk reaktion som vi alla får är att adrenalinet, och andra hormoner, ökar för att hjälpa kroppen att ”lägga in en högre växel” för att kunna hantera det som händer.

 

Personer med fibromyalgi har inte tillräckligt av dessa hormoner, vilket gör att stressen tar mycket hårt på deras kroppar och kan trigga igång symptom.

 

När vi talar om ”stress” avser vi vanligtvis den emotionella sorten som kan komma från ditt jobb, ett upptaget schema eller en personlig konflikt. Många saker orsakar faktiskt fysisk stress som t.ex. sjukdom, sömnbrist, näringsbrist och skador. Fysisk stress kan ha samma inverkan som känslomässig stress.

 

 

ATT FÖRSTÅ UTMATTNINGEN SOM FÖLJER MED FIBROMYALGI

Tänk på ett tillfälle då du inte bara var trött, utan verkligen utmattad. Kanske var du uppe hela natten och pluggade inför ett prov. Kanske gick du upp flera gånger för att mata en baby eller ta hand om ett sjukt barn. Kanske var det influensan eller streptokocker i halsen.

 

Föreställ dig att vara så utmattad hela dagen medan du försöker arbeta, ta hand om barn, städa huset, laga mat etc. För de flesta människor hjälper det med en eller två nätters sömn för att bli av med den känslan, men med fibromyalgi kommer sömnstörningar som gör en god natts sömn till en raritet. En person med fibromyalgi kan ha allt från en till alla av följande sömnstörningar:

•  Sömnlöshet (svårighet att somna eller sova)

•  Oförmåga att nå djupsömn eller att stanna kvar i den

•  Sömnapné (andningstörningar som kan väcka personen upprepade gånger)

•  Restless leg syndrome (RLS), det kryper och rycker i armar och ben vilket gör det svårt att sova)

•  Periodic limb movement disorder (PLMD), ofrivilliga ryckningar i armar och ben som förhindrar djup sömn

 

 

FIBROMYALGI I ETT NÖTSKAL

Många sjukdomar involverar endast en del av kroppen eller ett system.  Fibromyalgi involverar emellertid hela kroppen och sätter allting ur spel. Hur bisarra och förvirrande de olika symptomen än kan vara så är de förbundna med väldigt faktiska, fysiska orsaker.

 

Fibromyalgi kan ta någon som är utbildad, ambitiös, hårt arbetande och outtröttligt och ta ifrån dem deras förmåga att arbeta, städa hemmet, träna, tänka klart och att någonsin känna sig vaken och frisk.

 

•  Det är INTE en psykologisk ”utbrändhet” eller depression.

•  Det är INTE lathet.

•  Det är INTE gnäll eller simulering.

•  Det ÄR resultatet av en utbredd funktionsstörning (dysfunktionalitet) i kroppen och hjärnan som är svår att förstå, svår att behandla och, än så länge, omöjlig att bota.

 

Det svåraste för patienter är emellertid att behöva leva med det. Att ha stöd och förståelse från nära och kära kan göra det hela mycket lättare.

 

Av: Adrienne Dellwo  

 

Källa: About.com

 

Översättning: Johanna Spetz


Kvällspromenad Grebbestad - Krossekärr - S...

dsc00858 (MMS)

Kvällspromenad Grebbestad - Krossekärr - Sövall - Grebbestad


Citrusträdet 29 April

Det är inte mycket kvar av citrusträdet som var så stort när vi tog in det i höstas, kolla här får ni se. Vi hoppas att det kommer igen lika mycket denna sommaren.RSS 2.0