Nya magbilder

Tänkte att det var dags för lite nya magbilder :-)

Det syns att det händer mycket på en vecka. Nu börjar det ta emot när jag ska plocka upp saker från golvet. Har ju inte vant mig vid magen så jag blir mest irriterad när jag inte kan röra mig som jag vill. Undra hur det blir längre fram när jag blir helt otymplig ;-)


Klicka på bilderna för att se dom i större storlek1. Vecka 22 (21+1)
2. Vecka 23 (22+1)
3. Vecka 24 (23+3)

Vecka 25 (24+0)

FAMILJELIV:

Du är i vecka 25.
Du har gått 24 fulla veckor och 0 fulla dagar (v24+0).
Du är i 6:e kalendermånaden.
Du är i 7:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Tors 18 aug 2011
Du har 111 dagar kvar till beräknad förlossning.


ALLT FÖR FÖRÄLDRAR:

Barnet
Nu börjar sista tredjedelen. Det händer inte så mycket utvecklingsmässigt utan barnet ligger och växer och mognar. Många rör sig mycket medan andra är mer stillsamma. Barnet kan känna igen din röst. Redan från vecka 23 har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.
Vikt: 800 gram.

Mamma
Olika kvinnor har olika magar. På en del börjar det synas först nu medan andra fick mage för länge sen. En del är nästan helt runda medan andra har mer putmage. Barnet kan trycka mot din blåsa vilket kan göra att du behöver gå på toaletten oftare än vanligt. Många gravida börjar även få kramp i benen. Undvik att knipa med tårna eftersom det kan öka cirkulationen och fungera som en utlösande faktor.

Åderbråck
En del kvinnor drabbas av åderbråck under graviditeten. Åderbråck är slingrande eller knutformiga utvidgningar av vener på underben, lår, slida eller ändtarm (hemorrojder). Det finns några sätt att förebygga åderbråck.

Pappa/partner
Kanske kan du nu höra fostrets hjärtljud utanpå magen genom att lägga örat mot magen. Det kan ta lite tid att hitta rätt plats på magen och vinkel på örat, men det går efter ett tag. Fostrets hjärtljud är avsevärt snabbare än kvinnans, men desto svagare och kan blandas ihop med kurr från mage och tarmar. Det kan vara lättare att höra om man sätter en tom toalettrulle mot magen.

Hos barnmorskan/kontroller
I vecka 25 ungefär är det dags för nästa besök hos barnmorskan. Även den här gången kontrollerar barnmorskan hur livmodern och barnet växer. Med ett speciellt måttband mäter hon avståndet mellan blygdbenet och livmoderns överkant. Barnmorskan kontrollerar också ditt blodtryck och ibland tar hon ett extra urinprov eller blodvärde. Kanske får ni lyssna på hjärtat genom en ultraljudsförstärkare.


Nu har vi äntligen en kolbottentunna :-)

mms_img53815 (MMS)

Nu har vi äntligen en kolbottentunna :-)


På väg hemåt igen, 19 grader och sol. Hade...

dsc01029 (MMS)

På väg hemåt igen, 19 grader och sol. Hade nog hellre stannat ett tag till ;)


Nu blir det kolbotten, igen ;) - Mums!

dsc01028 (MMS)

Nu blir det kolbotten, igen ;) - Mums!


"Påsklovet" så här långt...

Som vanligt så kan ni klicka på de små bilderna för att se dom i större format

Söndag 17 april


Både lillebror Marcus och lillebror Ronny fyllde år så det bjöds på tårta hela dagen. På kvällen gick vi en promenad runt byn med alla hundarna, de andra med varsinn hund och jag med kameran i högsta hugg :-)


1. Härlig utsikt från campingen i Särna
2. Våren har kommit till Särna också
3. Calle med Barr, Pappa med Skrulle och Marita med Ragge


Bus och full fart så länge Ragge är kvar :-)Måndag 18 april

Vi följer med pappa & Marita till Sveg. Handlar och fikar på en coolt café, olika rum har olika filmteman. Har tagit några bilder med mobilen men dom får jag inte över till denna datorn, får lägga upp dom senare. Får även syn på en kul sak, i ett skyltfönster till en frisörsalong så finns Vasco's Oljeschampo!Tisdag 19 april

Vi åker med pappa & Marita ner till Storänge, sover där en natt. Farfar kommer också dit på eftermiddagen för att äta kolbotten. Svårt att ta sig fram för vägen har spolats sönder. Men vi tar oss faktiskt fram fast vi har så dåliga däck på vår bil.


1. Calle & farfar myser i solen
2. Skrulle njuter av att få vara lös en stund


Vårfloden i Storänge ;-)


1. Marita gräddar kolbotten
2. Jag provar grädda några stycken jag med, måste lära mig nu när vi ska fixa egen tunna hemmaOnsdag 20 april

Pappa har åkt iväg tidigt, ska följa Marcus och kolla på skola i Järpen. Vi tar det lugnt och stannar kvar till efter lunch. Riktigt varmt och skönt i solen :-)
Sen åker vi vidare till Idre, ska vara hos farfar några dagar. Mycket man ska hinna med när man är här uppe...


1. Huset och störösset (ursäkta stavningen, kommer inte på något "svenskt" ord)
2. Hundarna myser i värmen, men jag tror nog att dom hellre hade varit utanför hundgården ;-)
3. En syn man inte ser så ofta, Calle tar det lugnt när någon annan jobbar
4. Påskpyntat och fint överallt


1. Inte mycket is kvar här inte
2. Bäcken rinner lite överallt, här är det lite is kvar i alla fallTorsdag 21 april - Skärtorsdagen

Vi åker en sväng för att titta på alla nya områden som byggs runt om Idre. Först en sväng till golfbanan och huset som Jarle satt upp där, det enda huset där än så länge. Sen en sväng till Himmelfjäll och Fjällbäckens stugområde på vägen upp till Idre Fjäll. Kul att det händer saker, hoppas att det blir bra alltihopa.


1. Huset vid golfbanan
2. Skaplig utsikt från det huset :-)

Framme i Särna, knappt någon snö och 12 gr...

dsc01024 (MMS)

Framme i Särna, knappt någon snö och 12 grader varmt!


Vecka 23 (22+0)

FAMILJELIV:

Du är i vecka 23.
Du har gått 22 fulla veckor och 0 fulla dagar (v22+0).
Du är i 5:e kalendermånaden.
Du är i 6:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Tors 18 aug 2011
Du har 125 dagar kvar till beräknad förlossning.


ALLT FÖR FÖRÄLDRAR:

Barnet
Barnet är nu så stort att du kan känna de olika kroppsdelarna. Barnet fortsätter lagra fett men huden är ofta rynkig. Nu utvecklas bukspottkörteln som producerar hormoner och insulin. Insulin behövs för att transportera blodsockret till kroppens celler. Barnet börjar även varva perioder av vakenhet och sömn.
Redan nu har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer. Vikt 600 gr.

Mamma
Du har kanske gått upp fem till sju kilo, eller mer. Många kommenterar magen och säger att den är stor eller liten. Lyssna inte så noga, din barnmorska stämmer av att allt är som det ska. Känner du när barnet hickar? Det kan kännas lite roligt som ett regelbundet pickande som pågår någon minut. Långt ifrån alla känner när barnet hickar.

Stress

Känner du dig stressad? När du stressar frigörs hormoner i ditt blod som sedan passerar moderkakan och överförs till barnet. När mammans puls ökar av någon anledning, så ökar också barnets puls. Det kan du märka genom att barnet kan sparka. Vi lever i en stressig värld men försök att leva lite lugnare när du är gravid. Du kan för stunden lugna barnet genom att lugna dig själv, till exempel genom avslappningsövningar och vila. Du kan även försöka stryka över magen. Ta väl hand om dig!

Pappa/partner
Är du och/eller din partner stressade? Du kan hjälpa henne genom att ni pratar med varandra. Avlasta. Uppmuntra henne att ta det lugnare på jobbet. Försök strukturera upp hemmasysslor, arbetet och planera jobb och ekonomi tillsammans. Har ni behov av det kan ni prata med professionella rådgivare. Hör med mödravården.

Schysst solnedgång ikväll!

dsc01022 (MMS)

Schysst solnedgång ikväll!


Nu blommar det :-)


Lite ny design

Jag kände att det var dags att göra lite vårfint här på bloggen. Jag har bytt till en ljusare bakgrund och en påskpyntad header. Så nu har jag några veckor till på mig att fixa en alldeles ny header, den här är flera år gammal...

Magbild vecka 21 (20+1)

Här är en bild tagen på magen för precis en vecka sedan, alltså när vi var i Rom. Det blir en berest bebis det här. Vi har ju hunnit med både Sri Lanka och Rom i år :-) Men nu får det vara slut på utlandsresorna ett tag. Ser däremot fram emot en vecka i Idre & Särna, åker upp nästa helg och stannar över påsk. Synd att påsken är så sen i år att snön hinner försvinna. Men vi får i alla fall träffa alla och umgås en hel vecka :-)


Bättre bild på barnvagnen

Som ni såg förra veckan så har vi alltså köpt vagn. Det blev en Brio Kombi, tack vare att det är en årsmodell 2009 så var den riktigt billig fast den är helt ny. Vi köpte den på Beginners i Trollhättan, kan verkligen rekommendera den butiken, mycket duktig och trevlig personal.

Skönt att ha några av dom stora sakerna fixade redan (har även spjälsäng, madrass, babyskydd, skötbord mm). Jag har en känsla av att jag inte kommer vara så rörlig och shoppingsugen i sommar så vi tänker nog fixa så mycket som möjligt den närmaste tiden. Jag har känt av fogarna en hel del redan, och det lär väl knappast minska med tiden...


Håll tummarna för mig!!

Duktiga Emelie Ohlsson lottar ut en av sina webbkurser, självklart vill jag vara med och tävla! Jag har redan "Sätt ljus på dina bilder" och tycker den är riktigt bra!


Idag är vi i Vatikanen

dsc01020 (MMS)

Idag är vi i Vatikanen


Fontana di Trevi

dsc01019 (MMS)

Fontana di Trevi


RSS 2.0