Det här roar jag mig med i helgen...

Hemtentamen kurs OVA0100

Uppgift 1     Organisationsteori.



Med en organisations intressenter avses de individer, grupper och organisationer som i något avseende har en utbytesrelation med organisationen. Du skall välja en fiktiv organisation (låtsasföretag, förening eller en annan påhittad organisation) och ge exempel på denna organisations intressentbild. Du skall också ge exempel på konflikter som kan uppstå i denna intressebalans och kort redogöra för någon modell/teori från denna kurs med anknytning till den valda organisationen. Du skall göra hänvisning till  kurslitteratur eller föreläsningar men även göra egna reflektioner.



Uppgift 2       Organisationskultur



Vi antar att du har fått i uppdrag att analysera en organisation utifrån det kulturella perspektivet. Redogör utförligt för vad (vilka faktorer/fenomen/processer etc) du  analyserar, hur (metod) du kan gå tillväga samt vilka antaganden som ligger bakom detta perspektiv. Diskutera även varför och hur en stark kultur kan vara en tillgång respektive ett hinder för organisationen.


Välj därefter ut tre av kursens övriga moment (ledarskap, vetenskapsteori, beslut etc) och redogör för hur och varför organisationskultur påverkar/påverkas av / valda moment.


Uppgift 3      Beslutsfattande

  

Världen står mitt uppe i en omfattande oro på finansmarknaderna. Ett stort antal beslut har tagits och kommer att tas under den närmaste tiden. I vår kurs har vi bland olika beslutsteorier diskuterat teorierna om grupptänkande; två stycken olika.

a) redogör för de två teorierna om grupptänkande

b) reflektera över hur de två teorierna kan relateras till det som nu sker på finansmarknaden och beskriv på vilket sätt som du upplever det. Ge exempel på beslut som tagits och som kan relateras till båda typerna av teorier om grupptänkande.


Uppgift 4   Kommunikation


Interpersonell kommunikation:

Situationen är följande: Du sitter på ett lagom trendigt café och fikar med en av dina närmaste kompisar. Det är tidig kväll, och lokalen är välfrekventerad vid tillfället. Du och din vän diskuterar finanskrisen. Ni är inte helt överens, och diskussionen blir rätt het. Ni blir emellertid inte ovänner, utan det slutar med att ni enas om att ni är oense.


Analysera situationen med avseende på de faktorer som påverkar hur kommunikationsmönstret mellan dig och din kompis ser ut. Med andra ord: ange vilka omständigheter som har betydelse för hur mönstret utvecklas, och på vilket sätt dessa har betydelse. Eftersom det är en tänkt situation måste du naturligtvis fabulera hur dessa omständigheter ter sig. Poängen är inte att beskriva situationen så autentisk som möjligt, utan poängen är att försöka identifiera och beskriva de omständigheter (som t ex interpersonell färdighet - eller brist på samma) som kan tänkas ha betydelse för kommunikationen.


(Max 1 A4)


Uppgift 5          Vetenskapsteori

  

Diskutera varför det är viktigt att ägna sig åt vetenskapsteori och vad det innebär. Beskriv vidare utförligt två vetenskapliga huvudinriktningar som vi pratat om under kursen och förklara hur man drar slutsatser och vilka metoder som används inom respektive inriktning. Ge exempel på undersökning där det är relevant att använda en av de valda inriktningarna. Motivera.


Uppgift 6    Institutionell teori

  

Citat från kurslitteraturen: " ....Forskare argumenterar för att organisationer är institutionaliserade. Det innebär att det snarare är omgivningen och hur saker har gjorts tidigare, som påverkar vad som görs i en organisation...."  Reflektera runt detta citat och ge tre exempel som visar innebörden av institutionell teori. Reflektioner och exempel  skall hänvisas till kurslitteraturen.

Kommentarer
Postat av: Sofia

Hoppas du får en supertrevlig lördag :D

Kram Sofia

2008-11-01 @ 11:25:46
URL: http://sofiasfashionroom.blogg.se/
Postat av: Matilda

cafen är mysigt (:

2008-11-01 @ 11:26:42
URL: http://punkfeber.blogg.se/
Postat av: petra

själv ska jag ligga i sängen hela dagen (Fastspikat i kalendern, no looking back)



100% gratis smink - välj själv vad du vill ha - bli medlem här ----->



http://www.gratismakeup.se/Register.asp?r=148519

2008-11-01 @ 11:33:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0